tiistai 26. helmikuuta 2013

Sienisuihku

Maanantaina tuli käytyä Hööksissä ostamassa Roopelle suitset ja loimi. Aikasemmin hain sieltä jo parit kuolaimet. Olin ajatellut, että ostan nyt halvan loimen, jonka voi sitten tämän sienioperaation jälkeen heittää pois. Ostamani loimi on lopulta aikas hieno, vaikkei kovin kallis ollutkaan. Suitset ovat Hööksin oman malliston mustat remonttiturpahinnalla varustetut yksilöt. Mietin pitkään, että otanko valmiiksi jo full-koon, mutta päädyin cob-kokoon, joka osoittautui lopulta hyväksi. Tässä muutama kuva uusista vermeistä. Full cheek-kuolaimen olen ajatellut ottaa käyttöön, kun ajo-opetus alkaa,

Kotimatkalla poikettiin Lauran kanssa hänen vanhempiensa luona. Siellä kävin hieman kaivelemassa vanhoja varusteita ja mukaan osui vaikka mitä. Parasta oli, että sieltä sain pari rikkinäistä loimea, jotka sopivat oikein hyvin Roopen kuivatukseen tämän sieni-infektion aikana. Toinen oli sellainen vanha villaloimi ja toinen kaulakappaleellinen fleese, josta kaulatarrat oli revenneet. Ne voi hyvin heittää pois tämän jälkeen. Mukaan tarttui myös pienen repeämän saanut harmaa villaloimi, riimu sekä valjassetti. Valjaissa olin kaikki muu paitsi ohjat, joita sitten joutuu tallilta lainaamaan.

Tallilla sitten käytiin Rompulan kanssa vähän kentällä juoksentelemassa. Päälle latettiin juksutusvyö, rintaremmi ja suitset (vanhat vielä). Näiden vermeiden kanssa Roope on jo sujut. Uudet kuolaimet hieman aiheuttaa pureskelua, mutta sekin loppuu aina kunhan on päästy liikkeelle. Aluksi annoin Roopen juosta irtona kentällä. Herra päästeli taas vähän isompia höyryjä menemään. Jossain vaiheessa se tuli ravaamaan ympärilleni. Ajattelin, että näytän Lauralle, kuinka hienosti se menee liinassa. Ja voi pojat! Ei se niin hienosti ole vielä mennytkään. Niin hienosti suuntasi ohjattuna ympyrälle, teki pyöreää ympyrää ja totteli käskyjä. Mentiin ravia ja laukkaa, myös käynti onnistui isommalla ympyrällä. Juoksuttaessani minulla on liina kiinni riimun poskirenkaassa. Jos se olisi leuan alla, olisi päine mielestäni hieman epäselvä. Nyt saan viestin perille paremmin, eikä Roopen tarvitse ihmetellä mihin suuntaan haluan sen menevän. Muutaman onnistuneen kierroksen jälkeen lopetin juosuttamisen. Laura otti hieman videolle Roopea, joten laitan sitä tänne näkyville kunhan saan ne itselleni. Sitä ennen laitetaan tähän vertailukuva Roopen jaloista joulukuulta ja tältä päivältä.
Tämän jälkeen olikin sitten pesun vuoro. Mietin etukäteen, että mitenköhän se sujuu. Tietääkseni Roopea ei ole aiemmin pesty kokonaan, ainakaan minulla ollessai. Noora varmaan voi asian korjata, jos olen väärässä. Auksi Roope oli pesarissa hieman epäileväinen, mutta lopetti melko pian. Tarkoitus oli siis ensin kastella hevonen läpi kotaisin ja sen jälkeen käsitellä Imaverolilla. Aloitin pesemistä ensin varovasti, mutta mitä vielä. Eihän varsa ollut millänsäkään. Siis ei mitään. Paras oli kun otin Roopea molemmista korvista kiinni, käänsin ne eteen päin ja työnsin vesiletkun sen korvien välistä. Siinä se seisoi ja maiskutteli vettä, joka valui pitkin sen naamaa. Ainoa millä se reagoi, oli ulostaminen. Sitä sitten tulikin useampaan kertaan, muttei se löysäksi muuttunut milläänlailla. Kyllä siinä jo vähän mietinkin, että onko tämä nyt ihan normaalia. Ylpeä olin herrasta silti. On se vain sellainen muru.

Lupasin myös kirjoitaa siitä hevosen sieni-infektiosta. Tyypillisesti sieni-infektioissa hevosen karvaan muodostuu pyöreitä karvattomia alueita, jotka voivat myös hilseillä. Karvattomien alueiden raunoilla oleva karva on usein katkeillutta. Näitä laikkuja voi ilmestyä koko keholle sekä pään alueelle. Sieni-infektiosta ikävän tekee se, että se voi levitä hevosesta toiseen suoraan kosketuksessa, mutta myös hoitovälineiden välityksellä. Tästä syystä olisikin hyvä käsitellä koko tallin hevoset samalla kertaa. Sellaisen olen kuullut, että sieni kuolisi 60 asteen pesussa, mutta en mene tätä kirkossa kuuluttamaan, sillä faktaa ei ole esittää. Mikäli sieni-infektion oireet ovat hyvin tyypilliset, usein hoito aloitetaan ilman näytteitä. 
Sitä kyllä ihmettelen, että mistä tämä Roopen sieni on oikein peräisin...

Tässä kuvassa näkyy hieman Roopen sientä. Pää on märkä, sillä se on käsitelty Imaverolilla.


1 kommentti:

  1. Se on kerran pesty maitovarsana kun niihin näyttelyihin lähettiin. :) ei muistaakseni sanonut silloin yhtään mitään. oli vapaana vessarissa ja tuli puunattavaks sitten välillä se lähti käppäilee talliin shampoot päällä ja tuli taas hetken päästä takaisin huuhdeltavaks jne. :D

    VastaaPoista