keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Hiekkahommeleita

Tässä muutama päivä sitten tallin yhdellä issikalla oli ähkyvaivaa. Tosin hyvin epämääräistä. Ruokahalu oli normaali, ulostetta tuli, mutta maha turvotti ja jokin oli vialla. Kaasua ilmeisesti kertyi. Hevonen sai kipulääkkeet eläinlääkäriltä ja niin edelleen, voi jo paremmin.

Yhtenä päivänä Outi kyseli, olinko huomannut, että Roopen maha hieman turvottaa. En ollut. Tosin sen huomasin, että uloste oli hieman löysempää. Seuraavana päivänä Roope sonti ensin ihan normaalia. Hoitotoimien edetessä se ulosti useasti ja joka kerta löysempää. Suoliäänet kuului mahasta oikein hyvin. Hevonen on ollut hieman kärttyisempi mahastaan.

Mieleen tuli ajatus, josko olisi kyse hiekasta. Hevoset ehtivät kuitenkin tässä kuun alussa olemaan jonkin aikaa oikein lyhytnurmisella laitumella. Jos sitä nyhtäessä olisi mennyt kasa maata mukana. Niinpä hevoset laitettiin Psyllium-kuurille. Kokeillaan tätä ensin ja mietitään sitten, tarvitaanko isompia toimenpiteitä.

Psylliumia Roope saa nyt kerran päivässä kolme mitallista veteen liotettuina. Tuosta Psylliumista tulee aika liisteria, joten vettä saa laittaa reilusti. Noh, siksi se taitaakin sen hiekan tuoda sieltä mahasta ulos. Psyllium sekotetaan väkirehujen joukkoon. Kuurin ajan Roope saakin illalla Psylliumin kanssa vain kauraa, muuten tulisi niin iso satsi, jos Proteinkin olisi vielä turpoamassa.

Huomenna Roopella onkin vuolu, ihan ammattilaisen tekemä. Vainikan Jiri tulee laittamaan Roopen popot kuntoon. Edellisestä vuolusta onkin hieman tarkoituksella (ja väärin) aikaa sen neljä viikkoa. Saan näin mielestäni paremmin irti Jirin käynnistä. Hän voi samalla neuvoa paremmin, että miten lähden kantoja muokkaamaan, jotta säde saataisiin paremmaksi. Tämä säteiden pienuuden ongelma on etenkin etujaloissa. Mahtaakohan siellä olla jotain mädän tynkää... Toisaalta säde ei kasva, jollei se saa kontaktia. No, huomenna sekin selviää. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti