maanantai 30. syyskuuta 2013

Kyvyt Esiin 26.9.2013

Nyt vasta löytyi hetki kirjoittaa torstain Kyvyt Esiin -karsinnoista, jotka siis olivat Ypäjällä.

Torstaina letitin Roopen aamulla. Se söi samalla heiniä ruokakiposta, joten sain leteistä sopivan löysät hyppäämistä ajatellen. Roope matkusti taas hienosti. Olin varannut sille päiväkarsinan, jotta päivä olisi kaikille mukavampi. Perillä suuntasin suoraan maneesitalliin katsomaan karsinalistoja. Meillä sattui olemaankin karsinapaikka siiinä tallissa.

Roope ihmetteli hieman outoa tallia, mutta positiivista oli se, että se rupesi heti juomaan. Vieraassa paikassa juominen ei siis tuota tälle herralle ongelmia. Hyvä! Hieman se tuntuu kuitenkin olevan läheisriippuvainen, sillä poistuttuani näköpiiristä se alkoi huutamaan sillä kimeällä äänellään, mutta tuntui rauhoittuvan silti.

Olin jotenkin ajatellut, että irtohypytys olisi Opistohallissa, johon suuntasimme ensimmäisenä katsomaan. Yllätys olikin suuri, sillä eihän siellä mitään ollut. Pienen hetken ajan ehdin jo keräämään paniikkia, että mitä ihmettä. Katsottuani Ratsujalostusliiton sivut uudelleen löysin sieltä selkeän tiedon siitä, että hypytys olisi Wanhassa maneesissa.

Roopen kasvattaja, Kirsi, oli lupautunut auttamaan myös tarvittaessa. Soitinkin suoraan hänelle saadakseni hieman toimintaohjeita, sillä en itse ollut koskaan Kyvyt Esiin tapahtumassa ollut. Minulla ei ollut käsitystäkään, että pitäisikö jossain ilmoittautua tai tehdä jotain muuta, saisiko maneesille vain ilmaantua hevosen kanssa. Näihin sainkin Kirsiltä vastauksen, eli ei ainakaan ennen ollut ollut mitään ilmoittautumista tai vastaavaa, olivat vain huudelleet ovelta seuraavaa sisään.

Minulla oli isä mukana reissussa avustajana. Menimme maneesille katsomaan, miten siellä kuuluisi toimia. Maneesin ympäri oli laitettu kiertämään kuja, jota pitkin hevoset juoksivat. Jokainen varsa esiintyi vuorollaan yksin maneesissa. Ensin varsoja kävelytettiin kierros ympäri, jonka jälkeen ne päästettiin irti ja ne saivat juosta vapaana pari kierrosta siten, että estekuja oli vain puomikasoisa. Tämän jälkeen varsat otettiin kiinni ja aloitettiin varsinainen hypytys.

Kujassa oli ensmimmäisenä maapuomi, sitten pieni ristikko, yhden laukan päässä pieni apupysty ja viimeisenä yhden laukan päässä arvostelueste, joka oli ensimmäisillä kierroksilla pelkkä pysty. Roope meni kujaan rauhallisesti. Itse en kuullut mitään, mitä tuomarit puhuivat, enkä oikeastaan nähnyt mitään. Videolta jälkikäteen näkyy, kuinka ponnettomasti Roope hyppää ensimmäisissä hypyissä. Tuomari tulikin tästä minulta kyselemään. Tällöin tajusin vasta laittaa Roopeen himan enemmän painetta kujan alussa, jolloin hypytkin parani heti.

Näin noviisina en myöskään tajunnut esittää suorilla juostessamme kunnon ravia. Nyt menin sellaista itselle mukavaa nöpöhölkkää, jos taas olisi tajunnut juosta kunnolla niin olisi Roopekin päässyt näyttämään parempaa ravia, mutta ensi keväänä ollaan taas fiksumpia sen suhteen. Kujaan juoksuttamisen pääsenkin paikkaamaan jo parin viikon päästä, sillä Roope pääsi finaaliin. Vau! Täytyy vain onnitella kasvattajaa hienosta varsasta! Kiitos myös Kirsille videoinnista!

Roope sai aika hyvät arvostelut. Tosin sai myös nuhteita laihuudesta. Ne nuhteet menevät enemminkin omistajalle, mutta lihotuskuuri on nyt kunnolla päällä. Ruokaa herra saa nyt reilusti. Se syö päivässä Krafftin Groove 90-rehua 4 litraa, Racing Greenlinea litran turvotettuna, pari desilitraa öljyä sekä BE-vitamiinia ja lisäksi paaaljon heinää. Katsotaan saadanko tällä mitään aikaiseksi. Kasvattaja kyllä kertoi Roopen olleen viime vuonnakin kesälaitumen jälkeen melko kuivakka, voipi olla pojan ominaisuus.

Karsinnoissa arvioitiin siis sekä askellajit että hypyt. Ne oli seuraavanlaiset:

Askellajit:

Mekaniikka ja kyky kantaa itsensä: KA 6,9
Käynti: käynti on melko lyhyttä, puhdasta, melko energistä, 6,8
Ravi: tahdikasta, melko kevyttä, saisi olla irtonaisempaa ja matkaavoittavampaa, 6,7
Laukka: melko rytmikästä, hieman maata pitkin, hallitsee kehonsa melko hyvin, 7,2

Luonne ja yleisvaikutelma: KA 7,25
Halukkuus ja eteenpäinpyrkimys: saisi liikkua enemmän itse, kuuntelee ohjaajaansa hyvin, 7,0
Tarkkaavaisuus: 7,5


Hypyt: KA 7,8, sija 3. --> FINAALIIN :)

Tekniikka ja kyky: 8,1 (päivän parhaat tekniikkapisteet ikäluokassaan)
Rytmi ja tasapaino: hyvä
Etujalan tekniikka: hyvä
Takajalan tekniikka: hyvä
Selän toiminta: hyvä
Reaktiokyky: hyvä
Ponnistus: hyvä

Luonne ja yhteistyökyky: 7,5
Halukkuus ja eteenpäinpyrkimys: tyydyttävä, periaatteessa halukas, mutta tällä hetkellä voimaton
Varovaisuus: hyvä
Huomioita:hyvä asenne, mutta voimattoman oloinen ja laiha. Kasvanut voimakkaasti. lupaava, kunhan vahvistuu ja pyöristyy.

Reissusta kotiuduttiin hyvillä mielin ja taas uutta oppineena. Laitan videon näkyville kunhan selätän tekniset ongelmat, kuten tietokoneen epämääräisen sammuilun..
Perjantaiaamuna sainkin sitten vähän huonompia uutisia. Roopen tarhakaveri oli potkaissut sitä vasempaan takajalkaan. Nirhauman se oli siihen saanut tehtyä, mutta onneksi Roope ei jalkaa ontunut. Nyt vain kylmäillään ja pidetään hevonen liikkeessä, että turvotus laskisi. Eläinlääkäri sitä katsoi ja oli samoilla linjoilla, joten näyttäisi, että säikähdyksellä selvittäisiin.

Lauantaina puolestaan urheilin sen verran, että raspasin Roopen pitkäksi venähtäneet kaviot. Olen joka kerta tyytyväinen siihen, ettei minun tarvitse tehdä sitä työkseni, on se sen verran raskasta touhua. Hattua täytyy kengittäjille kyllä nostaa! :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti