sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Harjoitusnäyttelyt

Sain viikolla vahingossa idean viedä Roopen harjoitusnäyttelyihin. Selailin keskiviikkona hevostalli.nettiä ja huomasin, että viikonloppuna olisi Valkeakoskella mätsärit ja niiden viimeinen ilmoittautumispäivä oli juuri se keskiviikko. Ensin elin siinä uskossa, että näyttelyt olisi sunnuntaina. Seuraavana päivänä vasta tajusin niiden olevan jo launataina. Onneksi kuitenkin sain kyydin järjestettyä sopivasti.

Nuoren hevosen kanssa pitäisi tietenkin harjoitella uudet jutut aina ensin kotona, että vieraassa paikassa ei kaikki olisi aivan uutta. Tällä kertaa ei sellaisia kovin ehditty opettelemaan. Perjantaina laitoin ohjat kiinni suitsiin ja kävin kentällä vähän juoksemassa ja harjoittelemassa seisomista. Hyvin sujui ainakin silloin. 

Samalla tehtiin Roopen kanssa vähän takaosan väistöjä siten, että pyysin raipalla takaosaa ympyrän kaarella ulos päin käynnin tahdissa, eli sisätakajalan noustessa annoin raipalla vähän painetta. Mikäli reaktiota ei tullut, viuhuttelin raippaa voimakkaammin. Aina, kun sain toivotun reaktion, raipan paine loppui välittömästi. Hienosti Roope tätä teki. :)

Perjantaina oli vuorossa myös pesu, jotta poni olisi siisti seuraavana päivänä. Tapansa mukaisesti Roope oli kiltisti. Aina en edes muista, minkä ikäinen se on. Sitä voi ottaa korvista kiinni ja kääntää ne taakse, että saa päästää letkulla vettä naamalle. Kaverille käy kaikki.

Pesun jälkeen fleese päälle ja hännän selvitys. Laitoin hännän neljälle pienelle letille yöksi, jotta pysyisi auki. Yöksi Roope meni pihalle sadeloimen kanssa. Halusin jättää sen yöksi ulos kuten se muutenkin ulos, eikä reissulle tarvittisi ylimääräisiä pösöenergioita.

14.9.2013

Lauantaina aamulla oli vuorossa Roopen letitys. Itsekään en sitä ole viimeiseen kolmeen vuoteen tehnyt. Hyvin sujui kuitenkin. Poika käyttäytin hyvin, mitä nyt vähän pyöritteli päätä niskan letityksen kohdalla. Roopea ei haitannut sekään, että käytin jakkaraa letityksen yhteydessä.

Kuljetukseen en laittanut muuta kuin suojat etusiin. Tällähän ei kenkiä ole, joten niistä ei vaaraa aiheudu. Ainoastaan kuopiessa se voisi kolhaista jännettä pystytolppaan, joten jännesuojat sai riittää. Lastauksessa tein niin, että annoin painetta riimunnarusta vetämällä Roopen pysähtyessä. Heti, kun se lähti jälleen eteen päin, hölläsin narusta. Lastaus sujuikin hienosti. Palkkioksi se sai porkkanaa. 

Matka meni hyvin. Ainoa hetki, jolloin Roopen kärsivällisyys meinasi loppua, oli tankkauksen yhteydessä. Sen mielestä oli tyhmää jumittaa paikallaan.

Perillä äiti kävin ilmoittautumassa ja itse aloin laittaa Roopelle trailerissa suitsia. Keväällä se tirvaisi pääni trailerin seinään, joten siitä oppineena päässä oli kypärä ja trailerin etuovi kiinni. Tämä osoittautuikin hyväksi systeemiksi, sillä Roope piti päätä hienosti paikalla ja sain laitettua suitset hyvin päähän. Sitten vain autosta ulos. Matka oli Roopea kyllä sen verran jännittänyt, että löysempää kakkaa oli tullut aika reilusti ja sitähän oli sitten takajalkojen sukat ihan ruskeat. Tähän olin varautunut ja mukana oli vettä sekä sieni.

Laitoin Roopen riimusta riimunnarulla kiinni trailerin takaosaan. Siinä se seinoin hienosti ja sain itse pestä sukat puhtaaksi. Harjasin hevosen vielä kertaalleen ja pyydin kostealla sienellä irtokarvat ja pölyn pois.

Näyttelyälueella Roope käyttäytyi hyvin. Pari kertaa se säpsähti lampaita. Tilan ankoista ja possuista se ei välittänyt ollenkaan. Muutenkin se oli enemmänkin laama.

14.9.2013

Veryttelin Roopea vähän maneesissa juoksemalla. Taisin ehtiä vähän liikaa juoksemaan ja aikaakin vierähti. Olisi pitänyt huomata antaa sille vettä jo aiemmin, sillä parin tunnin päästä kun päästiin takaisin traikulle, se join mielellään. Käytös oli tosiaan oikeinkin hyvää. 

Arviointiin mennessä Roope meinasi hypätä minun päälle, kun joutui ylittämään valkoisen laudan. Eipä se tuosta silti kierroksia kerännyt. Ehkä olisi ollut hyväksi kerätä siitä vähän kierroksia, sillä se oli niin laama kuin vain voi olla. Liikkui se kuitenkin ihan ok, mutta ei luoja sitä rakennearvostelua. Siihen pysähtymisen jälkeen se lysähti aivan totaalisesti. Seisoi kuin mikäkin luuska, kaikki roikkui mahaa ja korviä myöten. En siinä saanut siihen ryhtiä yhtään lisää. 

Tuomarit kiinnittivät kaiken huomion sen huonoon yleiskuntoon. Se oli tuomareiden mielestä laiha ja lihasköyhä. En kylläkään tiedä, että huomasivatko sen ikää, mutta turha jossitella. Eikä sitä käy kieltäminen, etteikö se tällä hetkellä olisi laihahko, mutta on se kasvanutkin.

Muuten arvostelu oli seuraavanlainen:

Laatutyyppi: saisi olla parempi laatutyyppi, 7 
Runko: kevyt, korkeajalkainen, kaula hieman alas kiinnittynyt sekä lihasköyhä ja lyhyehkö, kattava lautanen, 7
Jalat ja Kaviot: hyvät jalka-asennot, 9
Käynti: hieman ahtaat liikkeet, mutta pitkä ja matkaavoittava käynti, 8
Ravi: suorat liikkeet, lennokas ravi, 9
Erityishuomioita: laihahko, vaikeuttaa arvostelua
Palkinto: III

Arvostelun jälkeen vuorossa oli kuvaus kentän toisessa päässä. Täällä Roope ryhdistyikin sitten heti. Se oli oikein helppo kuvattava. Korvat oli hörössä ja seisoi nätisti.

Kuvia löytyy ainakin täältä: http://kghaituva.kuvat.fi/

Roope reissusta kotiutuneenaTurvallisesti kikkaratukka tarhassa

Arvostelupaperi ja III-palkinto

Yhtä kaikki, reissu oli onnistunut siinä mielessä, että hevonen käyttäytyi mallikkaasti. :)

2 kommenttia:

 1. Koitetaas uudestaan ;) ihmettelin tosiaan että kyllä on Roope jo ihan hevosen näkönen! Ei enään ripakinttu pikkupoju :) on muuttunut paljon kesän aikana.

  On aika jännä jos eivät osanneet huomioida ikää :o onhan Roope aina ollut vähän kuiva ja lihasköyhä mutta eiköhän tilanne olisi ihan eri jos sillä olisi vaikka 5 vuotta ikää tuohon päälle! :p on kyl jännä nähä Roope Ypäjällä!

  VastaaPoista
 2. Siitä on kyllä tullut ihan eri näkönen verraten siihen, mitä se oli talvella. Sen päästä tuli taas esille sen kuhmu ku letitti tukan. Muuten letit näytti sillä aika kivoilta. Kisahevosen ainesta :)

  Joo ei se mikään pyöreä lihaskimppu ole, mut mun silmään kyllä mielyttävän näkönen. Tosiaan se on kesän aikana kasvanut aikalailla, joten ei oikein voi olettaakaan, että olisi täydellisessä lihaskunnossa. Siitä tulee kyllä niin hieno :)

  Kiva, et säkin tuut sinne Ypäjälle! Kirsi lupas autella meitäkin, jos en tarpeeks saa porukkaa jeesiin. :)
  Olis kiva kyllä saada videolle koko tilaisuus. :)

  VastaaPoista