perjantai 9. toukokuuta 2014

Hieronta tepsi

Viime viikolla keskiviikkona Roopella oli hieronta. Minulla olo aikana sitä ei ainakaan ole hierottu enkä usko, että ennen sitäkään olisi hierottu koskaan.

Roopella on etujalan liike ollut vähän lyhyen puoleista, sellaista ahdasta. Hierojalle näytin poikaa pyörössä ensin, jotta näkee miten se liikkuu. Hänkin oli samaa mieltä, että etuosan liikkeet on ahtaammat. Hieroja totesi, että takaosa työskentelee hyvin ja sen liike lupaa etuosan liikkeestä enemmän, mitä se tällä hetkellä on. Lisäksi oikeaan kierrokseen liikkuminen oli hieman vaikeampaa.

Ensin Roope käytiin kokonaan läpi. Molemmat lavat oli jumissa ja selässä aivan sään takana oli myös jumit. Roopelle tehtiin ensin kraniosakraalihoitoa selkään. Tätä se vastusteli aluksi selvästi. Taisi olla vähän epämiellyttävää. Selkä kuitenkin aukesi hyvin. Lavoissa oli joitakin oikein selkeitä lihassyitä jotka muljahtelivat hieronnan yhteydessä. Onneksi nämäkin tulivat paremmaksi.

Lopuksi hieroja kävi vielä paremmin koko hevosen läpi. Muualta se olikin ihan hyvä. Paitsi otsasta. Hieroja sanoi, että olisi hyvä väillä hieroa sen otsaa, joka oli myös jumissa, sillä hevosetkin kärsivät päänsäryistä. Itselleni tuli myöhemmin mieleen, että jumittunut otsa voi olla myös hampaiden narskuttelun syytä. Roopehan on sitä tehnyt paljon, nykyisin onneksi vähemmän.

Hieronnan jälkeen Roopella oli pari vapaapäivää ja olen nyt tehnyt sen kanssa töitä satulan kanssa. Ensimmäisenä päivänä se yllätti minut täysin. Olin laittanut satulan selkään ja olimme menossa pyöröön, niin tämä ihan yhtäkkiä, ilman mitään varoitusta, heitti pukin siitä käynnistä. Olin loppumatkan pyörölle hieman varuillani. Pyörössä päästin Roopen irti ja se lähti tekemään pukkisarjaa. Puolikkaan kierrosta se sitä meni ja sitten käskin kunnolla eteen. Melko reipashenkistä menoahan se oli ja pukitteli välillä. Muuten en asettanut sille vaatimuksia paitsi sen, että eteen on liikuttava. Tosin se kyllä meni ihan itse eteen. Jonkin aikaa annoin sen vain juosta, kunnes pyysin sitä äänellä hieman rauhoittumaan. Avut eivät ihan yhtä hyvin menneet perille, kuin yleensä, mutta ymmärrettävää tuokin on. Pari kierrosta Roope ravaili rauhassa ja pyysin käyntiin. Tähänkin se rentoutui kivasta, joten lopetettiin se harjoitus siihen.

Oli kiva huomata, että hieronnan jälkeen Roopen etuosa oli paljon vapautuneempi. Se ei ollut ollenkaan niin ahtaan oloinen. Huomattavasti lennokkaampi. Nyt se pääsi etuosallaan takaosan alta pois ja kantoi itseään hieman paremmin.

Hommista tultu. Ei mitenkään kovin edustava kuva :D

Nyt olen juoksuttanut Roopea pyörössä satulan kanssa siten, että aluksi se on saanut mennä ilman sivuohjia käyntiä, ravia ja laukkaa. Olen kiinnittänyt varsinkin käynnissä huomiota siihen, että Roope kävelee aktiivisesti eteen päin. Käynnissä se helposti jää matelemaan, mutta ravissa ja laukassa liikkuu hyvin eteen. Lisäksi olen yrittänyt huolehtia siitä, etten itse jää vain pyytämään ja pyytämään. Lyhyesti pyydän pienillä avuilla ja siten käytän voimakkaat avut siten, että hevonen varmasti reagoi. Voimakkaampia apuja käyttäessäni esim. käynnissä ei haittaa yhtään, jos se lähtee vaikka laukkaan, kunhan reagoi. Voimakkailla avuilla pitää tulla myös kunnon reaktio, mikään säpsähdys ei riitä vaan silloin on tapahduttava.

Kun Roope on saant hieman verrytellä laitan sille sivuohjat kiinni. Meillä ei ole satulassa oikein muuta paikkaa, kuin rintaremmin kiinnityspaikat sään vieressä, mutta ne ovat toimineet ihan hyvin. Käynnissä on toki vähän kurja, kun sivuohjista ei tule sitä joustoa, mitä kädellä voisi ratsastaessa antaa. Tällöin selkä jäykistyy helposti. Muun muassa tästä syystä pysin tekemään sivuohjilla käyntiä lyhyitä pätkiä. Ravissa tätä ongelmaahan ei ole, sillä pää pysyy paikoillaan. Ravissa Roope näyttääkin sivuohjilla tosi kivalta sen pyöristäessä ylälinjaansa, joka muuten on hiljalleen alkanut kehittyä. Nyt hieronnan jälkeen etuosakin sopii paremmin sen liikkeisiin ja poika porhaltaakin melkoisen pitkää ravia. Sivuohjien kanssa en vielä ole pahemmin laukkaa nyt satulan kanssa vielä pyytänyt. Saa vähän totutella ensin. Välillä Roope kyllä itse laukalle hyppää ja silloin saakin mennä.

Viime aikoina on tullut paljon tehtyä pyörössä. Pitäisi välillä mennä kentällekin, jotta pääsee isommassa tilassa liikkumaan enemmän. Tänään olisi kuitenkin tarkoitus mennä vielä pyörössä ja, jos kaikki menee hyvin, nousen selkään. Jännnää! :) Sunnuntaina sitten uudelleen selkään. Sen jälkeen minulla alkaa yövuoroputki, joten on turha kuvitella opettavansa Roopelle jotain uutta. Väsyneenä tuo pinna kun ei ole kaikkein pisimmillään. Roopelle tekee silti nelisen päivää vapaata oikein hyvää. Saa rauhassa miettiä uutta ja sitten uudelleen.

Keväältä hyppykuva videon kuvakaappauksena

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti