lauantai 26. huhtikuuta 2014

Valmistautumista huomiseen

 Huomenna olisi siis Niihamassa Match Show ja sitä silmällä pitäen tähän päivään kuului puunailua ja juoksutusta.

Ihan aluksi putsailtiin ja öljyttiin miehen kanssa tädiltä lainaan hakemani valjaat. Oli ne huolon tarpeessakin. Hyvä, että sain ne edes purettua, sillä oli ne sen verran koppuraiset. Ei niistä vielä ihan priimat tullut, mutta alkuun päästiin, öljyä kaipaa vielä lisää.

Onneksi Roopesta on tullut rauhallinen ja helpoti käsiteltävä nuorukainen, sillä sen kanssa on mukava totuttaa tuota miestänikin hevosten käsittelyyn. Kovasti ne tallilla seurustelevat keskenää sillä välin, kun minä touhuan jotain muuta tai keräilen tavaroita kasaan. Eilisen harjailujen ja showshinen suihkuttelujen jäljiltä Roope oli näennäisesti aika puhdas eikä siitä ihna hirveästi karvaakaan lähtenyt. Kaviotkin tuntuivat olevan aika hyvässä kuosissa, sillä niihin ei ollut likaa kertynyt juuri ollenkaan. Vain oikeassa etujalassa oli enemmän, sille pitääkin tehdä jotain.

Roope eka kerta satula selässä liinassa. (joskus maaliskuussa)


Tälle päivälle olin suunnitellut juoksuttavani Roopen sivuohjilla kentällä. Tallilla sattui juuri olemaan enemmänkin porukkaa, joten joustettiin ja mentiin pyörössä. Halusin juoksuttaa tänään sivuohjilla sen takia, että saisin Roopen vielä ryhdistäytymään ja herättelevän lihaksiaan, jotta se näyttäisi huomenna parhaita puoliaan.

Eli ensin juoksutin sitä hetken ilman sivareita, jotta se saa hieman vertyä. Sen jälkeen sivuohjat kiinni ja käynnissä ajatuksena saada mahdollisimman aktiivista ja matkaa voittavaa käyntiä. Roope esittää ajoittain erittäin hyvää käyntiä, mutta se ei tee sitä kovin pitkiä pätkiä. Käynnissä pyydän sitä etenemään paremmin maiskuttamalla ja kohdistamalla painetta sen takaosaan. Heti, kun se liikkuu paremmin eteen, vähennän paineen ja kehun sitä äänellä. Käynnin muotouduttua hyväksi, pyydän hevosta siirtymään raviin sanoen sille "ravi" ja lähden samalla hölläämään itse paikallani. Mikäli hevonen ei tähän reagoi, annan sille huomattavasti isoman paineen lähestymällä sen takaoaa nopeasti, samalla iskien jalat maahan siten, että hiekka pölisee, ja käyttämällä raippaa kiivaasti. Tämä siksi, että haluan sen reagoivan pieneen apuun. Mikäli pienin voimakkuus ei toimi, siirrytään vitoseen. Näin hevonen pysyy herkkänä avuille, eikä turru.

Ravin jälkeen tehtiin vielä laukassa töitä. Aluksi Roope meni enemmän ristilaukkaa, josta sen vielä huono tasapaino näkyy. Tämä kuitenkin korjaantuu ajan kanssa, eikä se nytkään huonosti töitä tehnyt. Itse sen sijaan tein yhden kraavin virheen laukannostossa. Pyysin Roopea laukkaamaan ja olin sijoittunut sen lapalinjan etupuolelle. No eihän sillä ollut muita mahdollisuuksia, kuin tehdä siitä paikasta täyskäännös. Tämän jälkeen se vähän esittelikin köyryloikkia. Ei siinä auttanut, kuin korjata hevonen rauhassa oikeaan suuntaa. Tai oikeaanhan se olikin menossa, sillä sinne sen pyysin. Laukassa Roope esitteli muutenkin köyryloikkia. Niissä näkyi kivasti, miten se nosti lapojaan ylös. Lopuksi se sai vielä juosta hetken ilman sivareita.

Roope on jo muutamassa päivässä, mitä sen kanssa olen tehnyt sivuohjien kanssa, muuttunut ryhdiltään paremmaksi. Varmasti epätasainen maasto, jossa ne lauman kanssa juoksevat, on auttanut asiaan. Tänään sen kaula näkyi kivasti. Ylälinja oli liikutusen jälkeen pyöreä ja selkälihakset oli lapojen takaa ylhäällä. Jännä, miten hevonen voi näyttää erilaiselta ennen ja jälkeen liikunnan.

Iltapuhteeksi pesin vielä Roopen, jotta minulla olisi jokin mahdollisuus saada se huomenna puhtaaksi. Nyt nukkumaan ja kamera lataukseen, jos huomisesta saisi vaikka materiaalia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti